Soms hoor je op je werk een woord en weet je wel ongeveer, maar niet precies wat het betekent. Een voorbeeld is het woord API. “Iets met computers, IT, Apps" Klopt, je zit in de goede richting! (Web)developers kunnen je ongetwijfeld meer informatie geven over API’s. Maar ook vanuit ons vakgebied – SMS versturen – valt er veel interessants over een API te vertellen. Niet alleen wat het is, maar ook hoe een goede API zorgt voor extra communicatiekracht.
Boodschapper achter de schermen
Als je het woord API in de Google zoekmachine invoert, krijg je een nogal abstracte definitie: “Een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel.” Nog niet erg duidelijk misschien. Om te beginnen, de afkorting API staat voor Application Programming Interface. We kunnen de betekenis en werking van een API het makkelijkst uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel, je koopt online een nieuwe jas met je creditcard. Dan gebeurt er het volgende:
• Je voert je creditcard gegevens in op de betreffende website.
• [request] De website gebruikt een API om je gegevens (beveiligd) te versturen.
• Als de verificatie in orde is, kan de betaling doorgaan.
• [response] Als de betaling geslaagd is, krijgt de API de bevestiging en geeft een ‘akkoord’ door aan de website.
Wat een API precies doet, zie je als gebruiker dus niet. Het gebeurt ‘achter de schermen’. Je kunt een API vergelijken met een boodschapper die een vraag (‘request’) komt halen en daarna terugkomt met het antwoord (‘response’). Een API zorgt dus voor een soepele communicatie tussen verschillende (complexe) kanalen, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt.
Wat is REST API?
REST staat voor REpresentational State Transfer. Het is een manier om software met andere software te laten praten onafhankelijk van besturingssystemen. Ofwel, met een REST API kan een gebruiker om resources vragen in een taal die de server begrijpt, en de server kan reageren met de resource in een taal die de gebruiker kan verwerken. Een REST API biedt dus een uniforme interface tussen gebruiker en server.
REST API’s zijn stateless. Dat betekent dat de server geen verbindingen in stand houdt en geen informatie over de gebruiker in het actieve geheugen bewaart. De API behandelt elk request dus als een eerste request. Nog een voordeel: REST API’s zijn gelaagde systemen waardoor ze makkelijk kunnen worden uitgebreid.
Het belang van API’s
Ook al hebben de meeste mensen geen direct zicht op de werking van API’s, toch zijn ze niet meer uit ons leven weg te denken. API’s hebben de afgelopen twintig jaar achter vele grote technologische veranderingen gestaan: in de handel en het betalingsverkeer, binnen sociale media, in Cloud computing, het mobiele dataverkeer, bij apparaten met een internetverbinding, enzovoorts.
Bedrijven die de concurrentie (willen) voorblijven, zullen dan ook niet om API’s heen kunnen in de nabije toekomst. Zakendoen zal steeds vaker technologie-gedreven zijn, waarbij API’s prioriteit zijn. Niet alleen voor ontwikkelaars, maar ook voor managers en directies van vooroplopende bedrijven. Onze klanten bijvoorbeeld (van retailers en ziekenhuizen tot financiële instellingen) willen snel en simpel SMS berichten kunnen versturen naar hún klanten. En dat doen ze met een, jawel… SMS API.
De voordelen van SMS API
De SMS API van Spryng verstuurt elke dag miljoenen SMS’jes en bereikt meer dan 900 netwerken wereldwijd. Dat er heel veel voordelen zitten aan deze manier van communiceren, dat spreekt eigenlijk voor zich:
Efficiënt automatiseren
Een API kan handmatig processen tussen twee applicaties automatiseren. Ook als je bedrijf regelmatig hetzelfde bericht verstuurt, kan een SMS API deze berichten snel en simpel verspreiden zonder handmatige tussenkomst. Tijdgevoelige berichten kunnen eenvoudig worden ingepland zodat ze op exact het juiste tijdstip worden verzonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een afspraakherinnering per SMS, een bevestiging of statusupdate.
Zichtbaarheid & Tracking
Met een API wordt exact zichtbaar op welke tijdstippen berichten zijn afgeleverd op het device van de ontvanger. Met deze audit trail kun je dus direct in actie komen bij niet-afgeleverde berichten.
Snel, betrouwbaar en veilig SMS verzenden
Een SMS API biedt directe toegang tot de SMS Gateway. Daarmee worden je berichten sneller verstuurd; je kunt honderden of zelfs duizenden SMS berichten tegelijk binnen enkele seconden naar je doelgroep(en) sturen. Maar niet alleen snelheid is van belang bij het versturen van zakelijke SMS berichten. Ook veiligheid staat bij Spryng hoog in het vaandel. Zo werken wij aan jouw en onze (data)veiligheid:
• Bearer token
• ISO 27001 + NEN 7510 gecertificeerd
• CSV uitwisseling via SFTP verbinding
• Penetratietesten
• GDPR compatible
• Backups & monitoring
• Geavanceerde nummerherkenning
• End-to-end encryption
Soepele integratie met andere systemen
Onze SMS API werkt op bijna alle platforms en applicaties, zodat je jouw berichten vanuit één interface kunt beheren. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om een geïntegreerde communicatie- of marketingstrategie op te zetten en uit te voeren.
De API’s van Spryng
Spryng heeft een veelzijdige reeks integraties, waaronder API, REST API, SFTP en Mail2SMS.
Deze kunnen extra makkelijk worden geïntegreerd door verschillende SDK’s, plugins en voorbeeldcodes in verschillende talen. Op die manier bieden wij een complete en veilige SMS service aan onze klanten. Die er vervolgens hun klanten mee bedienen.
De private clouds van Spryng bevinden zich binnen Europa, voor extra ondersteuning bij gegevensbescherming, identiteits- en toegangsbeheer, infrastructuur beveiliging, bedreigingsdetectie, monitoring, compliance en gegevens-privacy. Want een veilige SMS service is voor ons net zo belangrijk als een snelle SMS service.
Meer weten over de voordelen voor u?
Trek gerust aan de bel bij Spryng, via +31 20 770 30 05 of via info@spryng.nl. Dan bekijken wij samen wat API’s kunnen doen om jouw organisatie en klanten digitaal te ondersteunen en te ontlasten. Zonder dat je elk technisch detail hoeft te snappen. Dat regelt Spryng voor jou. Of eigenlijk, onze API.
Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer over onze API’s.